Ürik Asit Testi
Kocaeli Sistem Laboratuvarlar Grubu


Ürik Asit Testi

Et ürünleri, buğday, kuşkonmaz, ıspanak, karnabahar, mayalı besinler, baklagiller ve deniz ürünleri gibi besinlerde bulunan pürin; vücut içerisinde yıkıma uğrayarak ürik aside dönüşmektedir.

Pürin metabolizmasının son ürünü ve atık bir madde olan ürik asit, bu aşamadan sonra kan yoluyla böbreklere gönderilmekte ve böbreklerden süzülerek vücut dışarısına atılmaktadır.

Ürik asidin küçük bir kısmının atılımı ise bağırsaklar tarafından dışkı yoluyla sağlanmakta ve bir kısmı da kolon bakterileri tarafından yıkılmaktadır.

Ayrıca ürik asit, kan basınıcının ve oksidatif stresin stabilitesini korumaya yardımcı olan çok önemli bir antioksidandır. Oksidatif stres sonucunda ortaya çıkan serbest radikaller sağlıklı hücrelere saldırmakta ve zarar vermektedir. Bir antioksidan olan ürik asit, bu tablonun gelişmesini ve oluşabilecek zararı önlemektedir.(Wang, Q, -2020)

Ürik asit miktarı; erkeklerde kadınlara göre daha fazla olmaktadır. Bunun için cinsiyete uygun referans aralıkları bulunmaktadır.
Ürik Asit Testi Nedir? Neden Yapılır?

Ürik asit testi; koldaki bir damardan alınan(ven) kan ile ya da 24 saatlik idrar numunesi ile yapılan bir testtir.

Pürinlerin  nükleotidaz ve nükleozidaz enzimleri sayesinde metabolize edilmesiyle son ürün olan ürik asit oluşmakta ve kan dolaşımına katılmaktadır.

Ürik asidin önemli bir kısmı böbrekler yoluyla vücut dışarısına atılmaktadır. Ürik asitlerin gereğinden fazla üretilmesi ya da vücut dışarısına yeterince atılamaması sonucunda ürik asit değeri yüksek düzeylerde seyretmektedir.

Aşırı ürik asit değeri uzun vadede gut hastalığı gibi çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet vermektedir. Ayrıca sürekli yüksek değerlerde ölçülen serum ürik asit miktarı ilerlemiş kronik böbrek hastalıklarında görülmektedir.

Ürik asit değeri, böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesinde önemli bir parametredir. Ayrıca kemoterapi tedavisi gören hastaların izlenmesi amacıyla da bu test kullanılabilmektedir. Bunlardan başka;

    Gut hastalığından şüphe edildiği durumlar (Eklem ağrısı ile kendini gösterebilir)
    Böbrek taşı oluşumu
    Böbrek yetmezliği şüphesi bulunan kişiler
    Ürik asit seviyelerinin artış göstermesinden şüphe edildiği durumlar
    Radyoterapi alan kişilerde ürik asit testine ihtiyaç duyulabilmektedir. Bunun sonucunda ürik asit artışı var ise; aşırı pürin içeren besinlerin tüketiminden mi yoksa böbreklerin işlevini yerine getirmemesinden mi kaynaklandığının öğrenilmesi gerekmektedir.

Anormal bir ürik asit değeri, birçok hastalıkla bağlantılı olabilmektedir. Pürin içeren besinlerin aşırı miktarda tüketimi, uygunsuz yaşam tarzı ve aşırı miktarda alkol tüketimi; yüksek bir ürik asit değeri yani hiperürisemi , gut ve kardiyovasküler hastalıkları ortaya çıkarabilmektedir.

Ayrıca bazı genetik hastalıklar da uzun bir süre için nispeten daha düşük bir ürik asit değeri ile kendini gösterebilmektedir. Bu sebeple; hızlı ve doğru bir ürik asit tespiti geliştirmek oldukça mühimdir. (Wang, Q, -2020)
Ürik Asit Referans Aralığı Nedir?

Kanda bulunan ürik asidin referans aralığı şu şekildedir:
                             ERKEK                                   KADIN
                         7 – 8 mg/dL                                  6 mg/dL
Ürik Asit Değeri Neden Yükselir, Nasıl Tedavi Edilir?

Kanınınzdaki Ürik Asit değerinin normalden yüksek olmasına hiperürisemi denir. Pürin metabolizmasının bir sonucu olarak ortaya çıkan ürik asit değeri; vücuttan dışarı atılmadığı ya da pürin içeren besinlerin aşırı miktarda tüketilmesi sonucunda artış göstermektedir. Ürik asit değeri yüksekliği şu durumlardan dolayı ortaya çıkabilmektedir:

    Genetik yatkınlık
    Pürin içeren besinlerin aşırı miktarda tüketimi
    Böbrek yetmezliği
    Obezite
    Kemoterapi
    Radyoterapi
    Böbrek taşı
    Bazı ilaçların kullanımı
    Tiroit bezinin az çalışması (Hipotiroid)
    Sedef hastalığı

Ürik asit yükselmesiyle gelişen semptomlar bu duruma sebep olan rahatsızlıklara bağlı olarak farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Fakat ürik asit değeri yükselmesine karşılaşılan semptomlar genel olarak şu şekildedir:

    Nefes darlığı
    Eklemlerde ağrı oluşumu
    Bacak ve kollarda ödem
    Şuur bozukluğu ve halsizlik
    İdrarda azalma

Ürik asit yüksekliği tanısı konan kişilerde tedavi planı, elde edilen bilgilere göre kişiye özel olarak uygulanmaktadır. Kan ve idrar testi ile ölçülen ürik asit seviyelerinin yüksek seyretmesi halinde ilk olarak bu duruma neden olan rahatsızlık araştırılmaktadır. Örneğin; aşırı pürin içeren besinlerin tüketimi sonucunda meydana gelmiş bir ürik asit yüksekliği mevcut ise, tedavi pürin tüketiminde azalma ile sağlanabilmektedir. Diğer bir yandan ilaç kullanımına bağlı olarak ürik asit seviyeleri yükselmiş ise doktor kontrolünde yine nasıl tedavi planı uygulanacağına karar verilmektedir.
Ürik Asit Değeri Neden Düşer, Nasıl Tedavi Edilir?

Ürik asit değerinin referans aralıkların altında seyretmesi halinde ürik asit düşüklüğü tanısı konmaktadır. Ürik asit düşüklüğü, ürik asit yüksekliğine nazaran daha az karşılaşılan bir durum olmakla birlikte genellikle şu durumlar sonucunda kendini göstermektedir:

    Karaciğer hastalıkları
    Parkinson
    Gebelik
    Genetik faktörler
    Proteinden eksik beslenme
    Böbrek rahatsızlıkları
    Diyabet
    Alkol tüketimi
    Bazı ilaçların kullanımı
    Pürin içeren besinlerin az tüketilmesi

Ürik asit düşüklüğü kendini genellikle halsizlik ve kemik ağrısı olarak göstermektedir. Fakat ürik asit düşüklüğü durumunda belirtiler genel olarak bu duruma sebep olan hastalığa bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bu sebeple hekim kontrolünde ürik asit düşüklüğüne neden olan etmen araştırılmalı ve bu doğrultuda bir tedavi planı uygulanmalıdır.


Paylaş:

Danışma Hattı:

0 262 331 69 79



whatsapp