24’lü Solunum Yolu Enfeksiyonu PCR Testi
Bir virüs enfeksiyonu, hastanın bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve bu da bakteriyel patojenler için bir “giriş kapısı” oluşturabilir. Örneğin, bir grip enfeksiyonu, solunum yolu mukozasını hasara uğratabilir, bu da bakterilerin kolonize olmasını ve enfeksiyon oluşturmasını kolaylaştırabilir. Bu tür durumlar, özellikle alt solunum yollarını etkileyen bakteriyel enfeksiyonlarla sonuçlanabilir ve zatürre gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Zatürre, akciğer dokusunun iltihaplanması ve hava keseciklerinin sıvıyla dolması ile karakterize bir alt solunum yolu enfeksiyonudur. Eğer zatürre, bir viral enfeksiyonun ardından gelişirse, bu durum genellikle “sekonder bakteriyel zatürre” olarak adlandırılır. Bu durumda, hem viral hem de bakteriyel enfeksiyonlar için uygun tedavi gereklidir. Bu, antiviral ilaçların ve antibiyotiklerin bir kombinasyonunu içerebilir.
13 Kasım 2023’te düzenlenen bir basın toplantısında, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, ağırlıklı olarak çocukları etkileyen solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığında ülke çapında bir artış olduğunu bildirdi. Çinli yetkililer bu artışı, COVID-19 kısıtlamalarının kaldırılmasına, kış mevsimin gelmesine ve grip, Mycoplasma pneumoniae gibi dolaşımda olduğu bilinen patojenlere bağladı.
Şiddetli akut solunum sendromu koronavirüs 2 (SARS-CoV-2), Mikoplazma pnömonisi ve RSV’nin çocukları yetişkinlerden daha fazla etkilediği bilinmektedir.(Dünya Sağlık Örgütü Bülteni için)
24 Paremetreli Solunum Yolu Enfeksiyonu PCR Testi Nedir?
Ko-Enfeksiyonların Karmaşıklığı ve Tedavi Zorlukları
Bazen, bir kişi aynı anda birden fazla virüs ve/veya bakteri ile enfekte olabilir. Bu tür ko-enfeksiyon senaryoları, teşhis ve tedaviyi karmaşıklaştırır. Bu enfeksiyonlar benzer belirtiler göstermelerine rağmen her patojen farklı tedavi yöntemleri gerektirdiğinden, bu durum teşhis ve tedavi için zorlu bir durum oluşturabilir. Özellikle bağışıklık sistemleri zayıf olan çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalıkları olan bireylerde daha yaygın olan bu ko-enfeksiyonlar, daha şiddetli hastalık formlarına yol açabilir.
Solunum Yolu Enfeksiyonlarının Teşhisi
Solunum yolu enfeksiyonlarının belirtileri genellikle birbirine benzer olduğundan, sadece klinik muayene ile teşhis etmek zor olabilir. Birden fazla etkenin neden olduğu enfeksiyon senaryolarında, doğru ve hızlı teşhis için gelişmiş tanı yöntemlerine ihtiyaç duyulur.
Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) Testlerinin Önemi
Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) yöntemi, birçok farklı patojeni hızlı ve doğru bir şekilde hem de erken evrede tespit edebilir. Laboratuvarımızda kullanılan PCR testi, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan toplam 24 farklı bakteriyel ve viral etkeni belirleyebilir. Bu, hekimlerimizin hastalara özel tedavi planları oluşturmasında büyük bir destek sağlar.
Özellikle birden fazla patojenin varlığında, PCR testi, doğru tedavi stratejilerinin belirlenmesinde hayati bir rol oynar. Bu nedenle, hem virüsler hem de bakterileri kapsayan geniş spektrumlu PCR testlerinin kullanılması, solunum yolu enfeksiyonlarının yönetiminde kritik bir öneme sahiptir.
Aşağıda laboratuvarımızda 24 parametreli Solunum Yolu Enfeksiyonu PCR Test Panelimizde tespit edilebilen bakteri virüsleri görebilirsiniz.
SARS- Cov 2 (COVİD 19)
İnfluenza A ve B
RSV (A/B)
İnsan metapneumovirus
Koronavirüs serotipleri (HKU1, NL63, 229E, OC43)
İnsan rhinovirus (HRV) /enterovirus(HEV)
Parainfluenza virus (serotypes 1-4)
Adenovirüs
İnsan metapneumovirus
Bocavirus (HBov)
Parekovirüs (HPeV)
Bordetella pertussis
Chlamydia pneumoniae
Mycoplasma pneumoniae
Streptococcus pneumoniae
Legionella pneumophila
Haemophilus İnfluenzae
Influenza (grip) virüsleri ve RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs), solunum yolu hastalıklarının en yaygın iki viral nedenidir. Bu virüsler ateş, öksürük, baş ağrısı ve genel bir halsizlik ile kendini gösteren, klinik olarak birbirinden ayırt edilemeyen belirtilere neden olabilir. RSV, özellikle küçük çocuklarda yaygındır. İnfluenza ve RSV’nin erken tanısı, enfeksiyon kontrol önlemlerinin alınmasını ve antiviral tedavinin düşünülmesini sağlar. İnsan metapnömovirüsü de hem çocuklarda hem de yetişkinlerde solunum yolu hastalıklarına neden olan bir başka virüstür.
Rinovirüs ve koronavirüs serotipleri (HKU1, NL63, 229E, OC43), soğuk algınlığına neden olan virüslerdir ve burun akıntısı, boğaz ağrısı ve halsizlik gibi semptomlara yol açar. Bu virüslerin birçok serotipi olduğu için enfeksiyonlar oldukça yaygındır. Enfeksiyonların çoğu hafiftir, ancak bağışıklık sistemi zayıf kişilerde daha ciddi hastalıklara yol açabilir.
SARS-CoV-2 virüsü, COVID-19 hastalığına neden olur ve hem üst hem de alt solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Semptomlar hafiften şiddetliye değişebilir ve solunum damlacıkları yoluyla bulaşır. COVID-19’un erken evrelerindeki semptomlar genellikle spesifik olmayıp grip gibi diğer solunum yolu enfeksiyonlarına benzer olabilir.
Parainfluenza virüsleri ve adenovirüsler, özellikle küçük çocuklarda yaygın viral enfeksiyon nedenleridir. Parainfluenza virüsleri, ateş, burun akıntısı ve öksürük gibi belirtilere yol açar ve bazen krup veya zatürree gibi daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Adenovirüsler, boğaz ağrısından zatürreye, konjonktivite veya ishale kadar değişen belirtilerle bir dizi organı enfekte edebilir.
Bordetella pertussis gibi bakteriyel patojenler de solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Bordetella pertussis, inspiratuar boğmaca ve öksürük sonrası kusmayla ilişkilendirilen boğmacanın etkenidir.
Chlamydia pneumoniae, üst solunum yolu enfeksiyonlarına, farenjite, trakeobronşite ve zatürreeye neden olabilen bakteriyel bir patojendir. Genellikle daha hafif solunum yolu enfeksiyonlarına yol açar, ancak bazen ciddi zatürreye de sebep olabilir.
Diğer yandan, Mycoplasma pneumoniae ve Streptococcus pneumoniae de zatürreeye neden olan önemli patojenlerdir. Mycoplasma pneumoniae genellikle çocuklarda görülen zatürre etkeni olmakla birlikte hafif ve orta şiddette zatürreeye yol açarken, Streptococcus pneumoniae, özellikle yaşlılarda ve altta yatan sağlık sorunları olan kişilerde daha ciddi zatürree vakalarına neden olabilir.
Legionella pneumophila ise Legionnaires hastalığına neden olan bir bakteridir ve genellikle su sistemlerinde bulunur. Bu bakteri, genellikle orta şiddette ve bazen ciddi zatürree vakalarına yol açabilir.