Alerji Nedir?
Kocaeli Sistem Laboratuvarlar Grubu


Alerji Nedir?

Çoğu insan için zararsız olan rahatsızlık vermeyen bazı maddeler ve yiyecekler maalesef kimimiz için immün sistemimiz tarafından zararlı maddeymiş gibi algılanır.

Vücudumuzun bu yabancı maddeye karşı gösterdiği ciltte kızarma, kaşıntı, burun akıntıları, hapşırma, hava yollarının tıkanması, sindirim bozuklukları gibi aşırı tepkilere biz alerji diyoruz.

Vücudumuz kendisi için zararlı olduğunu sandığı alerjen dediğimiz bu maddelere karşı kendisini korumak için antikor denilen proteinleri üretir ve alerjenlere karşı harekete geçerek savaş açar.
Alerjiye Sebep Olan Etkenler Nelerdir?
Alerjen Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Öncelikle alerjiye sebep olan maddelere alerjen dediğimizi hatırlatmak isteriz. Alerjenleri 4 ana grup altında toplayabiliriz.

Solunum ile alınan alerjenler: Toz akarları, polenler, hayvan epiteli yada kepeği  gibi,

Gıda alerjenleri: İnek sütü, soya, fındık, fıstık, buğday, deniz ürünleri gibi,

Böcek Zehirleri: Çeşitli arı zehirleri gibi,

Lateks maddeler: Özellikle hastanelerde kullanılan eldivenler
Alerjik Reaksiyonların Komplikasyonları nelerdir?

Alerjilerin şiddeti bireylere göre değişebilir. Hafif burun akıntısı ve minik kızarıklıklardan ileri derecede solunum yolu problemlerine hatta anaflaksiye bile sebep olabilir.

Anafilaksi, bilinç kaybı, bulantı, kusma, düşük tansiyon, nefes darlığı, aritmik nabız gibi semptomlar gösteren ve hızla oluşan ağır bir alerjik reaksiyon tablosudur. Zamanında müdahale edilemediği takdirde hayati tehlike yaratan anafilaktik şoka neden olabilir.

En sık rastlanan Alerjik Reaksiyon Belirtileri;

    Burunda kaşıntı, nezle benzeri burun akıntısı, hapşırık
    Gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık,
    Ağızda ve boğazda uyuşma, kızarıklık, şişme
    Deride kızarıklık, kabarcıklar ve kaşıntı, isilik, kurdeşen
    Akciğerde hırıltılı solunum ve öksürük

olarak özetlenebilir.
Alerjik Rinit Nedir?

Halk arasında saman nezlesi olarak da bildiğimiz Alerjik Rinit, alerjik burun iltihabı anlamına gelir. Semptomları benzer olsa da alerjit rinit nezle değildir.

Alerjik rinite havada bulunan herhangi bir molekül sebep olabilir. Ancak dünya yüzeyinde yaygın olan solunum yolu alerjenleri ağaç, çim ve çeşitli ot polenleri, mantarlar, hayvan kepekleri ve toz akarlarıdır. Mevsimsel alerjik rinite ise genellikle polen çeşitleri sebep olmaktadır.

Burnumuzun içi yumuşak bir doku olan mukoza ile kaplıdır. Kişi alerjenlerle karşılaştığında mukozanın içinde bağışıklık sistemi hücrelerimiz olan mast hücreleri ve bazofiller histamin salgılanmasını tetikler. Histamin mukozada enflamasyona sebep olur bu da burun içinde şişme, tıkanıklık ve ödem oluşturur.
Alerjik Rinit Belirtileri Nelerdir?

Antikorlar tarafından saldırıya uğrayan mukoza mukus üretmeye başlar. Mukus şeffaf bir sıvı olarak bir taraftan burnumuzdan akarken diğer taraftan da boğazımızdan geriye süzülüp öksürüğe sebep olur.

Ayrıca nazolakrimal kanal denilen ve gözyaşımızı burnumuza akıtan tüpte mukusun sebep olduğu tıkanıklık sebebiyle de gözyaşımız birikir ve gözlerimiz sürekli yaşlı olur.

Burnu kulaklara bağlayan östaki borusu da benzer şekilde tıkanarak kulaklarda doluluk ve duymada azalma meydana getirir.

Mukusla iyice dolup tıkanmış olan burnumuzdan beyne giden sinyaller de hapşırma refleksinin oluşmasına sebep olur.

Oluşan bu semptomlar uyku bozuklukları, horlamalara ve beraberinde yorgunluk ve dikkat dağınıklığına sebep olabilir.

Bebekler de dahil olmak üzere her yaş grubunda görülebilir.
Alerjik Astım Nedir?

Akciğerimizde ki hava yollarında alerjenlere verilen tepki sonucu oluşan enflamasyondur. Enflamasyonun sebep olduğu lümendeki daralma soluk alıp vermede zorluk, öksürük ve göğüste hırıltıya sebep olur.

Alerjik astım bazı kişilerde hafif seyrederken bazı kişilerde de tıpkı akciğer hastalıkları gibi ağır semptomlar gösterebilir.

Bazen yoğun gece öksürükleriyle seyreden alerjik astım uykusuzluk ve yorgunluğa sebep olur.Bu yönüyle çocuklarda alerjik rinitte olduğu gibi dikkat dağınıklığını da tetiklemiş olmaktadır.

Tıpkı rinit gibi her yaşta görülen astım çocuklarda ve bebeklerde de sık rastlanmakla birlikte bazı durumlarda yaşları ilerledikçe iyileşebilir.
Alerjik Deri Hastalıkları Hangileridir?

Deri alerjileri alerjenlere karşı ciltte meydana gelen kaşıntı, kızarıklık, kabuklanma, şişlik ve kabarıklıklar ve sulu kabarcıklar gibi semptomlar gösteren bağışıklık sisteminin reaksiyonudur.

Bu alerjenler besinler, polenler, ilaçlar, hayvan tüyleri, böcek zehirleri, enfeksiyonlar, çeşitli latex maddeler, kimyasallar veya metaller olabilir.

En sık karşılaştığımız deri alerjileri,

Alerjik egzama: Özellikle bebeklik ve çocukluk dönemlerinde rastlanan ciltte kuruluk, kırmızılık ve kaşıntı ile karakterize alerjik reaksiyondur. Ciltte hassasiyet vardır.

Alerjik kontakt dermatit: Derinin bir alerjenle teması ile ortaya çıkar. Ciltte kaşıntı, kızarıklık ve sulanma gözlenir.

Kurdeşen(ürtiker):  Deride kırmızı-pembe kabarık ve kaşıntılı lezyonlar görülür. Akut ve kronik olmak üzere 2 tipte incelenebilir. Ürtikere sebep olan alerjenler genellikle kabuklu yemişler, ceviz, fındık ve benzeri besinlerken kronik ürtikere çeşitli viral ve bakteriyel enfeksiyonlarda neden olabilir.
Alerji Testi ve Tanısı

Atopik alerjiye yatkın kişilerde çevresel faktörlere bağlı olarak ileriki yıllar da alerjik hastalıkların ortaya çıkma ihtimali vardır. Bu duruma kişinin alerjik yürüyüşü denilebilir. Hangi alerjenlere hassasiyetinizin olduğunu bilmeniz o alerjenlere karşı önlem almanızı ve alerjik hastalıklarınız gelişmesi önleyebilir.

Günümüzde alerji tanısı için yaygın kullanılan yöntem serumda bakılan spesifik antikor tayini esaslı moleküler Alerji testleridir.

Laboratuvarımızda da yapılan ALEX Moleküler Alerji testi, kantitatif bir immünolojik testtir.

Hastanın serumunda farklı alerjen türüne spesifik IgE antikorlarının aranması presibi le çalışmaktadır.

Ayrıca deri testleri ve kanda  total IgE  testi de tanı amaçlı testlerdir.
ALEX Moleküler Alerji Testinin Avantajları Nelerdir?

Test için küçük bir miktar kan kullanılmaktadır. Her yaştan tüm alerji hastaları için kullanılabilir.

300 alerjeni aynı anda küçük bir miktar kan kullanarak tespit eder ki bu rakam dünya yüzeyindeki tip 1 alerjenlerin neredeyse tamamıdır.

Solunum ile alınan alerjenler, Gıda alerjenleri, Böcek Zehirleri, Lateks gibi alerjen gruplarına göre paneller oluşturulmuştur.

Alerjenlerin tek tek tespit edildiği daha önce uygulanan yöntemlerle karşılaştırıldığında daha kolay uygulanabilirdir ve test edilen alerjen sayısı göz önüne alındığında birim alerjen maliyetini makul seviyede düşürür.

Neredeyse eksiksiz bir alerjen taramasından geçmiş olan hastaya hekimin etkin tedavi uygulaması rahatlığı sağlar.

Ayrıca çeşitli deri testleriyle de alerji tanısı konulması mümkündür. Bu testlerin uzmanların gözetimi altında hatta kliniklerde yapılması daha uygun olabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Alerji Genetik Midir Çevresel Midir?

Yapılan çalışmalar alerji oluşmasında etkili birden fazla gen olduğu sonucunu vermiştir yani birden daha fazla genetik kod görevlidir.

Atopik yani alerjik hastalıklara genetik yatkınlık gösteren ailelerin çocuklarında görülme sıklığı artar, en sık rastlanan atopik alerji çocuklarda görülen egzamadır.

Anne babasında alerji olan bebeklerde alerji görülme riskinin bir ebeveyninde alerji geçmişi olan bebeklerinkinden daha yüksek olduğu da kabul gören bir yaklaşımdır. Hatta istatistikler anneden geçişin daha sık rastlandığını göstermektedir.

Genetik yatkınlığı olan çocukların ve bireylerin alerji gelişiminde çevresel koşulların ve uzun süre alerjene temasın de  önemli bir rol oynadığı bilinmektedir.

Belli bir zaman süresince, belli bir alerjenle yüksek düzeyde karşılaşan bireyin o allerjene karşı duyarlılık oluşturma ihtimalinin daha az karşılaşan kişiye göre daha fazla olduğunu gösteren ciddi çalışmalar bulunmaktadır.

İkizler üzerinde yapılan çalışmalarda genetik yapıları aynı olasına rağmen yarısından çoğunun aynı alerjileri göstermediği izlenmiştir. Bu durumun farklı çevresel faktörlerden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Moleküler Alerji Testi İçin Açlık Gerekir mi?

Serumun lipemik olmaması açısından alerjene ait spesifik IgE ve total IgE ölçülen kan testlerinde 8 saat açlık yeterli olacaktır.
Astım Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Alerjik astıma sebebiyet veren alerjenlerin tespit edilmesi için moleküler alerji testi ile kanda spesifik antikorlar ölçülebilir.


Paylaş:

Danışma Hattı:

0 262 331 69 79



whatsapp