ANA Testi
kocaelisistemlab


ANA Testi

ANA olarak da bilinen Antinükleer Antikorlar; Flöresan Antinükleer Antikor, FANA, Ekstrakte Edilebilir Nükleer Antijen Antikorları ve ENA gibi isimlerle de anılan oto antikorlardır.

Çeşitli bakteri ve virüs enfeksiyonlarıyla savaşmamız için antikor üreten immün (bağışıklık) sistemimiz, bazı kişilerde vücudun sağlıklı hücrelerine karşı antikor üretmekte ve vücudun sağlıklı hücrelerini yok etmeye çalışmaktadır. Antinükleer antikorlar da (ANA) genellikle vücudunuzun sağlıklı dokularına saldırır ve bunu yaparken hücrenin çekirdeğini hedef alır.

ANA testi ile söz konusu antikorların varlığı teşhis edilebilir ve vücudun herhangi bir otoimmün hastalığa sahip olup olmadığı araştırılır. Buna karşılık; pozitif sonuç alınan her ANA testi kişinin otoimmün hastalığa sahip olduğunu kanıtlamaz. Bazı durumlarda sağlıklı bireylerde de ANA testi pozitif sonuç verebilir.

‘’İlk olarak 1948’de yapılan ANA tanımlaması, sistemik lupus eritematozus (SLE) hastalığı, Sjögren sendromu ve polimiyozit/dermatomiyozit dahil olmak üzere bağ dokusu otoimmün bozukluklarının teşhisinin temeli olmuştur.’’ (1)
ANA Testi Referans Aralığı

ANA yani antinükleer antikor testinin sonucu sağlıklı bireylerde negatif olarak beklenir. Negatif  test sonucu vücudunuzda Anti Nükleer Antikor olmadığı anlamına gelir.
ANA Testine Ne Zaman İhtiyaç Duyarım ?

ANA testi, klinik verileriniz doğrultusunda doktorunuzun romatoid artrit, lupus ve skleroderma gibi otoimmün bozukluğa bağlı olarak gelişen rahatsızlıklardan şüphe duyması halinde istenir. Bu nedenle uygulanan ANA testi sonuçları kesin bir tanıya göstermemekle birlikte, bazı hastalıkların ekarte edilmesinde yardımcı olabilir.

Bununla birlikte otoimmün hastalığa sahip olan hastalarda meydana gelen bazı belirtiler şu şekildedir:

    Düşük dereceli ateş
    Ciltte döküntü, kuruluk ve lekelenme
    Eklem ağrısı
    Halsizlik
    Ellerde ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma

ANA Testine Nasıl Hazırlanırım , Gerekli Numune Nedir ?

ANA testine ihtiyaç duyulması halinde herhangi bir açlık süresi gerekmemektedir. Fakat, doktorunuzun kan örneği için ek tetkikler istemesi halinde testten önce bir süre aç kalmanız gerekebilir. Bu doğrultuda uymanız gereken talimatlar doktorunuz tarafından size bildirilecektir.

Bazı ilaçların kullanımı test doğruluğunu etkileyebileceği için, testten önce kullandığınız ilaçlar hakkında doktora doğru bilgi vermeniz önemlidir.

ANA testi için koldaki bir damardan küçük bir miktar kan örneği alınmakta ve laboratuvar ortamında gerekli incelemelerden geçmektedir.
ANA Testi Sonucu Ne Anlama Gelir?

ANA testi ; ELISA ve indirekt immünoflöresans mikroskopisi gibi analizlerle yapılan ve sonuçları titre şeklinde alınan bir testtir. Test sonucunda düşük titreler negatif sonucu işaret ederken yüksek titrelerde pozitif sonuç verilir. Test sonucunun pozitif çıkması ile antinükleer antikorların (ANA) yüksek düzeyde olduğu anlaşılır.

Fakat; yüksek titreler ile elde edilen pozitif sonuç, otoimmün hastalığın tanısı ve hangi otoimmun hastalık olduğu hakkında tek başına yeterli değildir. Bu sebeple tanı amaçlı ek spesifik testlere ihtiyaç duyulur.

Otoimmün hastalığa sahip olmayan bireylerin çoğunda ANA testi sonucu negatiftir. Fakat düşük bir yüzdesinde pozitif sonuçlar alınabilir. Test sonucu yine ileri yaşlarda da sağlıklı bireylerde dahi yüksek düzeylerde seyredebilir.

ANA testinin pozitif çıkmasına neden olan rahatsızlıklardan bazıları şu şekildedir:

    Sistemik lupus eritematozus (SLE – Kelebek Hastalığı)
    Polimiyozit , Dermatomiyozit
    Sjögren sendromu
    Skeroderma
    Raynaud hastalığı
    Romatoit artrit
    Diğer otoimmün bozukluklar


Paylaş:

Danışma Hattı:

0 262 331 69 79



whatsapp