Hangi HIV Testi Ne Zaman Yapılmalı ?
kocaelisistemlab


Hangi HIV Testi Ne Zaman Yapılmalı ?

1.Çoğalma Evresi:
HIV, vücuda girdikten sonra kanda çoğalmaya başlar. Bu süreçte, ilk olarak sadece PCR test yöntemi sayesinde HIV ‘in genetik maddesi HIV RNA’sı tespit edilebilir.

3. hafta itibariyle antijen oluşumu başlar. HIV’in protein yapısında bulunan p24 antijeni kanda tespit edilebilir. Bu test, enfeksiyonun erken dönemlerinde kişiden kişiye değişmekle birlikte genel olarak bulaş riskinden 3. ve 4. hafta içerisine yapılır. Ancak bazı kişilerde erken dönemde antikor oluşabildiği için antijen baskılanabilir ve bazen bu ölçüm yeterli olmayabilir.

2. Antikor Üretimi Evresi:
3 ve 4. hafta sonrasında kanda  HIV virüsüne karşı antikor oluşmaya başlar. Antikor; vücuda giren yabancı molekülleri zararsız duruma getirmek ve vücudu korumak adına organizmanın meydana getirdiği bağışıklık etkisidir. Artık vücudun virüsü algılayıp antikor oluşturduğu dönemde HIV antikor testleri uygulamaya hazır hale gelir. Ancak unutulmamalıdır ki vücudun antikor oluşturması ve bunun sağlıklı bir şekilde ölçülür miktara ulaşması için en az 1 buçuk aylık süre gerekir.

HIV Nasıl Bulaşır ?
Kondomsuz cinsel (anal ve vajinal) ilişki (Çok az bir ihtimal de olsa oral sekste ağızda oluşan yaralardan bulaş olabilir)
HIV ile enfekte bir kişinin enjektörünün kullanılması
Gerekli önlemler alınmazsa doğum sırasında anneden bebeğe
Emzirme yolu ile anneden bebeğe
Açık yaraya HIV pozitif vücut sıvısının teması
HIV pozitif kişiden alınan organ veya doku nakli
HIV’in kan yoluna girmesine sebep olabilecek herhangi bir yol
Bilinmesi gerekir ki riskli teması takiben  HIV olup olmadığınızı öğrenmenin tek yolu test yaptırmanızdır.

HIV Pozitif (+) Ne Demek ?
HIV pozitif (+), kişinin vücudunda HIV bulunduğu anlamına gelir. Bağışıklık sistemi üzerine yıkıcı etkisiyle bilinen virüs, vücudu birçok enfeksiyona açık hale getirir.

Erken HIV Tanısı Nasıl Konur ?
HIV ile temas ettiğinizden şüpheleniyorsanız, ilk 8 gün içinde yapılan testlerin sonuçları genellikle negatif çıkar.

HIV PCR TESTİ
Bu dönemi takiben 9_11 gün , HIV enfeksiyonunun tek belirteci, virüsün genetik materyalini (RNA’sını) gösteren HIV RNA testi olabilir. Eğer şüpheli temastan 9-11 gün sonra yapılan HIV PCR testi pozitif çıkarsa, HIV enfeksiyonu olup olmadığını anlamak için bir doğrulama testi yapılır. Bu doğrulama testi de pozitif çıkarsa, kişinin HIV ile enfekte olması muhtemeldir. Mutlaka doktoruyla bağlantıya geçmesi ve tedaviye başlaması tavsiye edilir.

HIV P24 ANTİJEN TESTİ
HIV enfeksiyonunu erken dönemde saptamak için kullanılan başka bir test ise p24 antijen testidir. Bu test, HIV PCR testinden yaklaşık 3 yada 7 gün sonra yani temastan sonraki 3. hafta ve sonrasında  yapılabilir(kişiden kişiye değişebilir lütfen bilgi almak için iletişime geçiniz).

ELİSA ANTİKOR TESTİ
P24 antijen test sürecinin geçmesinden sonra, vücudun virüse karşı geliştirdiği antikorları ölçen antikor testleri yapılır. Ancak, bu antikorların oluşması ve testlerde ölçülebilir seviyeye gelebilmesi için 6 haftayı geçmesi gerekir.

4.NESİL (kombo) ANTİJEN ANTİKOR TESTİ
Ayrıca antijen ve antikor testinin bir arada yapıldığı kombo yada kombinasyon testi olarak bilinen Dördüncü Jenerasyon Antijen ve Antikor testi de 3. hafta sonrasında yapılmaktadır. 4. Nesil testlerin kullanımı hem antikor testlerinden daha önce tespite imkân vermesi hem de antikor ve antijeni eş zamanlı taramasından dolayı en çok tercih edilen yöntemdir.

HIV WESTERN BLOT DOĞRULAMA TESTİ
HIV Western Blot testi, HIV’e özgü çeşitli proteinleri tespit etmek için kullanılan özel bir testtir. Bu test, p24 proteininin yanı sıra HIV’in diğer proteinlerini de (örneğin, p18, p30, p40, p41, p53, p55, p68, gp160, gp120) inceler. Western Blot testi, HIV’in bu farklı proteinlerini tespit ederek, enfeksiyonun varlığını doğrulamak için kullanılır.

Bu test, p24 antijen testinden farklı olarak daha geniş bir protein taraması yapar. Ancak, genellikle p24 antijen testinden daha az duyarlıdır ve bu sebeple genellikle son yapılan test olarak kullanılır. Bir kişinin HIV testi pozitif çıktığında, bu sonucun doğrulanması gereklidir. İşte bu noktada HIV Western Blot testi devreye girer ve ‘doğrulama testi’ olarak kullanılır. Pozitif bir sonuç aldıktan yaklaşık 2-4 hafta sonra yapılması en uygun olan bu test, HIV enfeksiyonunun kesin olarak varlığını doğrulamak için önemlidir

HIV Testleri Nelerdir ve Bulaş Riskinden Sonra Ne Zaman Yaptırabilirim ?
HIV’in çoğalma ve antikor oluşturma evreleri kişiden kişiye değişebildiği için testlerin yapılma süreçleri de değişkenlik gösterebilir. Daha net bilgiler için lütfen uzmanımızla iletişime geçin.


Paylaş:

Danışma Hattı:

0 262 331 69 79



whatsapp