Homosistein Nedir?
kocaelisistemlab


Homosistein Nedir?

Metilasyon döngüsü düzgün çalıştığı taktirde kalp ve beyin damarları tıkanması riski ile beraber inme riskinin de azalması beklenir.

Pek çok çalışma, homosistein düzeylerinin düşürülmesinin Alzheimer hastalığının önlenmesinde de faydalı olduğunu ortaya koymuştur.

Homosistein düzeyleri normal seviyede olduğu zaman vücutta yeterli aktif B12 ve folat bulunduğu manasına gelir.
Yaşam Tarzı ve Beslenme Şekli Homosistein Düzeyini Etkiler Mi?

Homosistein düzeyinin yüksek olmasına katkı sağlayan birçok etken vardır. Bunlar arasında beslenme şekli, yaşam tarzı, ağır metal birikimi, bazı kronik hastalıklar, çeşitli vitamin ve mineral noksanlıkları da dahildir. Homosistein yüksekliği riskini arttıran etmenler şunlardır:

    Sigara,
    Alkol,
    Aktif folat, vitamin B2, vitamin B12, vitamin B6, betain, magnezyum noksanlığı,
    Metiyoninden zengin diyet (fazla süt ürünlerin ve kırmızı et tüketilmesi),
    Yaşlılık,
    Kahve,
    Bazı kronik hastalıklar
    Genetik mutasyonlar,
    Vücutta ağır metal birikmesi, özellikle cıva,
    Kullanılan bazı ilaçlar.

Homosistein Düzeyim Yüksek İse Ne Yapmam Gerekir?

Eğer kandaki homosistein yüksek seviyelerde ise buna katkıda bulunan faktörlerin bazıları yaşam tarzı ve beslenmeyle alakalı olabilir. Bu yüzden de öncelikle onları düzeltmelisiniz.

Doktorunuz size fazla tüketiyorsanız süt ve süt ürünleri, kırmızı et tarzı metiyonin yönünden zengin gıdaları azaltmanızı önerebilir.

Ağır egzersizler yapmanızı engelleyen sağlık sorunlarınız varsa bile doktorunuzun önereceği hafif egzersizler faydalı olacaktır.

Sigara kullanıyorsanız bırakabilirsiniz. Alkol alıyorsanız azaltabilirsiniz.

Doktorunuz homosistein düzeyini düşürmeniz için bazı farmakolojik destekler önerebilir.

Vücudumuz olağanüstü bir mucizelikte işlemektedir ve belirli besin öğelerini doğru miktarda ve kullanılabilir formda aldığımız taktirde biyokimyasal işlevleri kesintisiz devam edebilmektedir.

Homosistein düzeyleri besin destekleriyle ve diğer önlemlerle düşmüyorsa genetik mutasyonlar ve ağır metaller düşünülme yoluna gidilmelidir.
Genlerin Homosistein Düzeyine Etkisi Var Mıdır?

Çok sayıda araştırma genetik mutasyonların homosistein yüksekliği üzerindeki etkisini araştırmaktadır.

MTFHR C677T geni üzerindeki küçük bir mutasyonun gıda ya da destek formunda beslenmeyle aldığımız vitaminlerin aktif forma dönüşmesini zorlaştırdığı ortaya çıkarılmıştır.

Bu tür mutasyonlar organizmanın Vitamin B12 ve folik asit kullanımını etkileyerek sağlıklı beslensek dahi bu vitaminlerin yeterli emilememesine sebep olur. Bunun sonucu olarak  homosistein birikimine sebep olan bir bozukluğun ortaya çıkmasına yol açar.
Hiper Homosistein Ne Demektir?

Hiper homosistein, ölçülen total plazma homosistein düzeyinin normal değerlerin üzerinde olmasını ifade eder. Yani yüksek homosistein düzeyini.


Paylaş:

Danışma Hattı:

0 262 331 69 79



whatsapp