HPV DNA (PCR) Testi
kocaelisistemlab


HPV DNA (PCR) Testi

Günümüzde DNA dizilimi yapılarak 200’den fazla HPV tipi tanımlanmıştır.

HPV tipleri kanser oluşturma ihtimalleri göz önünde bulundurularak yüksek riskli ve düşük riskli olarak gruplandırılırlar. Bugün için bilinen tipler:

Yüksek riskli tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68

Olası yüksek riskli tip 26, 53, 69, 73, 82 ve

Düşük riskli tip 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81 ve CP6108
Düşük Riskli HPV Tipi Nedir?

Düşük riskli HPV tipleri özellikle HPV-6 ve HPV-11 genital bölgelerde rastlanan siğiller ve  ağız ve boğazdan başlayarak solunum yolu ile akciğerlere giden hava yollarının herhangi bir yerinde görülebilen kanserojen olmayan lezyonlara neden olabilir.

Tüm HPV tipleri kansere sebep olmaz,  çoğu HPV düşük risklidir ve tedavi edilmese bile kısa sürede vücudumuzdaki bağışıklık sistemi tarafından yok edilir. Yine düşük riskli HPV ‘ler bazı durumlarda ise sadece, iyi huylu siğiller üretir.

Sağlıklı ve doğal beslenen, spor yapan, kilo kontrolüne dikkat eden, alkol ve sigaradan uzak duran kişilerde bağışıklık sistemi bu virüsü de çok çabuk etkisiz hale getirebilmektedir.
Yüksek HPV Tiplerinin Rahim Ağzı Kanseri ile İlişkisi Nedir?

Yüksek riskli HPV genotipleri, özellikle kanserojen olmayan ama kanserleşme potansiyoneli yüksek olan serviks yani rahimağzı lezyonlarının(CIN) ve serviks (rahimağzı) kanserinin temel nedeni olarak kabul edilmektedir. Özellikle tip 16 ve 18 servikal kanserlerin %70’inden sorumlu tutulmaktadır.

Yüksek riskli HPV tipleri serviks dışında vajina, vulva, anal, penis ve orofarengeal (Boğazda genellikle bademcikler veya dilin arkasında) gibi organların iç yüzeylerindeki hücreleri enfekte eder ve oluşan öncü lezyonlar zamanında tedavi edilmezse çeşitli kanserlerin gelişimine sebep olabilirler.
HPV DNA PCR Testi Nedir?

HPV PCR testi , hastadan alınan sürüntü örneği ile yapılan moleküler bir tanı testidir.

Bu test sonucu hastanın HPV ile enfekte olup olmadığını gösterir ve eğer enfekte olduysa hangi tip HPV ile enfekte olunduğunun tanımlanmasında kullanılır.

Hasta yüksek riskli bir HPV tipi ile enfekte olmuşsa, başta rahim ağzı  olmak üzere diğer organlardaki hücrelerin kanserleşmeden erken evrede tespit edilip tedavisine başlanabilmektedir.

Rahim ağzı kanseri erken evrede teşhis edilir ve derhal müdahele edilirse tedavisi mümkündür.

Rahimağzında (servikste) yüksek riskli HPV tipi ile oluşmuş bir enfeksiyonun neden olduğu kanser öncesi hücre değişiklikleri genellikle erken dönemde gözle görülebilir lezyonlara yada hissedilir semptomlara neden olmaz, bu nedenle düzenli rahim ağzı kanseri taraması önerilir. Dünya Sağlık örgütü en güvenilir ve uygun maliyetli taramanın HPV DNA testleri olduğunu söylemektedir.
HPV DNA Genotiplendirme Testi Yaptırırken Bilinmesi Gerekenler?

Laboratuvarımızda kullanılan HPV DNA Genotiplendirme PCR testi, en güncel testlerden olup, günümüzde tüm dünyada en sık rastlanan ve taranan 19 yüksek risk, 9 düşük risk toplam 28 HPV genotipini bir defada test edebilen bir test sistemidir.
28 TİP HPV Genotipini Tespit Edebildiğimiz PCR Testinin Avantajı Nedir?

Bu test kitinin en önemli özelliği test edilen her bir HPV tipini grup olarak değil de tek tek test etmesi ve her test edilen HPV tipine ait viral yük ölçümünü de içermesidir. Sonuç grafiğinde her tipin kendine ait viral yükü gösterilmektedir. Bu özelliği  ile doktorunuzun tanı ve tedavi planını oluşturmasını oldukça kuvvetlendirecektir.

Test edilen tipler aşağıdaki tabloda detaylı olarak verilmiştir.
Servikal Kanser Riski     İlişkili HPV Genotipi
Yüksek risk     16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68
Olası Yüksek Risk     26, 53, 69, 73, 82
Düşük Risk     6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70

Yüksek riskli HPV tipleri,  özellikle tip 16 ve 18 servikal kanserlerin %70’inden sorumlu tutulmaktadır. Bu iki tipi, tip 31 takip etmektedir.

Düşük riskli gruptaki tip 6 ve tip 11 ise genellikle  genital organlarda siğil, kondilom, papillomalara sebep olmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
HPV Nasıl Bulaşır?

HPV’nin en sık bulaşma sebebi cinsel ilişki sırasında ciltten cilde temasla yada vücut sıvıları yoluyla olmaktadır.  Enfeksiyon cinsel partnerler arasında kolayca geçer. Sadece vajina ve penisle sınırlı olmayıp dış genital bölgedeki siğillerden de bulaşabilmesi sebebiyle prezervatifler tam koruyuculuk sağlayamamaktadır.

Aynı şekilde genital vücut sıvılarının ve siğillerin ağıza değmesi de boğaz kaynaklı bulaşmalara ve kanserlere sebep olabilmektedir.

HPV tüm bunların dışında doğum sırasında anneden bebeğe bulaşabilir ve  HPV ile teması olan nesnelerden de bulaşabilmektedir.
HPV Enfeksiyonu Hangi Semptomlara Neden Olur?

Yüksek riskli HPV enfeksiyonu genellikle semptomlara neden olmaz. Rahim ağzı kanserinin normal bağışıklık sistemine sahip kadınlarda gelişmesi 10- 20 yıl dahi  sürebilir, bu nedenle düzenli rahim ağzı kanseri taraması önemlidir.

Vücuttaki diğer bölgelerde kanser öncüsü lezyonlar kaşıntı veya kanama gibi semptomlara neden olabilir.

Ve bir HPV enfeksiyonu kansere dönüşürse, kanser kanama, ağrı veya şişmiş bezler gibi semptomlara neden olabilir.

HPV Testleri, kanser öncesi lezyonların kolayca tedavi edilebildiği aşamalarda tanımlanmasını sağlar.
HPV enfeksiyonu kimlerde görülür?

Cinsel olarak aktif hale gelen kişi partnerinde enfeksiyon varsa HPV enfeksiyonu kapabilir.
HPV sadece kadınlarda mı kansere yol açar?

Hem erkekler hem de kadınlar HPV ile enfekte olabilir ve HPV kaynaklı kanserler geliştirebilir.
Her HPV enfeksiyonu kansere dönüşür mü?

HPV enfeksiyonlarının çoğu bağışıklık sisteminiz tarafından etkisizleştirilir ve kansere neden olmazlar. Yüksek riskli bir HPV enfeksiyonları ise uzun yıllar devam ettiğinde, tedavi edilmezse lezyonlar zamanla daha da kötüleşerek kanser olabilecek hücre değişikliklerine yol açabilir.
HPV aşısı kanseri önleyebilir mi?

HPV aşıları, hastalığa neden olan HPV tipleri ile enfeksiyonu önleyebilir ve HPV ile ilgili birçok kanseri ve genital siğil vakalarını önleyebilir.
HPV Virüsünün Yapısı Nasıldır? Neden Kanserojendir?

Papillomavirüs ( papillomavirida ) ailesinden olan ve sadece insanlarda aktif olan HPV, bir DNA virüsüdür. HPV virüsleri insan epitel hücrelerini enfekte ederler bazı tipleri sadece siğillere sebep olurken yüksek riskli dediğimiz diğer bazı tipleri ise en başta rahim ağzı kanseri olmak üzere çeşitli kanserlere sebep olabilirler.

HPV virüsü ile temas gerçekleştikten sonra vücudunuzdaki hücrelerinizde çoğalmak isteyen HPV tarafından erken dönemde kodlanan E6 ve E7 proteinleri, HPV nin kanserojen etkilerinden sorumlu olduğu bilinen proteinlerdir.

E6 ve E7 proteinleri  hücrelerinizdeki tümör baskılayıcı  ve hücre bölünmesi kontrolu yapan  p53, pRB1, p130, p107 proteinlerine bağlanarak görevlerini yerine getirmelerine engel olurlar.  Bu durum da o hücrede kanserleşmeyi başlatmaktadır.


Paylaş:

Danışma Hattı:

0 262 331 69 79



whatsapp