Magnezyum ( Mg ) Testi
Kocaeli Sistem Laboratuvarlar Grubu


Magnezyum ( Mg ) Testi

İnsan sağlığı için hayati önemi olan Magnezyum; Kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır, krom, iyot, selenyum gibi,11 mineralden birisi belki de en önemlisidir ve Mg olarak kısaltılır. Vücudumuzda üretemediği için magnezyumun besinler yoluyla alınması gerekir.

Mg mineralinin sayısız fonksiyonlarını (Enerji üretimi, sinir fonksiyonu, kas kasılması olmak üzere vücudun yaklaşık olarak %80 işlevinde rol oynar) yerine getirebilmesi için vücutta sürekli doldurulması gereken bir magnezyum rezervi vardır.
Mg Minerali Hangi Gıdalarda Bulunur?

Magnezyum toprakta ve deniz suyunda bulunur. Yanlış beslenme veya toprakta bu mineralin giderek azalması magnezyumun vücut tarafından yeteri kadar alınamamasına neden olur.

Mg minerali klorofilin temel maddesi olduğu için koyu yeşil renkli sebzelerde bolca bulunmakla birlikte tahıl ürünleri, balık, badem, fındık, fıstık, ceviz, soya fasulyesi, kuşkonmaz, soğan, domates, havuç, kereviz, pırasa, gravyer peyniri, hurma, kara turp, ayçiçeği, kakao, muz, dil balığı ve sert sular da magnezyumdan zengin besin maddeleridir.

Ancak bazı sebzelerde ve tahıllarda bulunan oksalat ve fitat, demiri olduğu gibi, magnezyumu da bağlar ve bunun sonucunda vücut tarafından emilmesini güçleştirebilir.
Mg Eksikliği Neden Kaynaklanır?

Yeteri kadar Mg alınamamasının Mg eksikliğine sebep olmasının yanı sıra fazla terleyen, laksatif veya diüretik ilaç kullanan kişilerde vücuttan daha fazla magnezyum atılır. Stres, gebelik, emzirme gibi durumlarda ise vücudun magnezyuma ihtiyacı artar.

Magnezyum  ince bağırsak ve kolon tarafından emilen bir mineraldir.

Magnezyum; kemiklerde, dokularda ve hücrelerde depolanır. Kanda ise vücuttaki toplam magnezyumun yalnızca %1’lik kısmı bulunur. Bu durum çoğu zaman kan testlerinden doğru sonuç almayı zorlaştırmaktadır. Fakat hala etkili bir yöntem olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

Vücudun hücresel ve organ fonksiyonunu sürdürmek için gerekli olan magnezyum dengesi; kardiyovasküler hastalıklar, iskelet deformiteleri ve metabolik sendrom gibi çeşitli bozukluklarla ilişkilidir.  (1)

Magnezyum eksikliği tanısı konan bireyler tedavi edilerek, eksikliğe bağlı oluşan komplikasyonların önüne geçilebilir. (1)

Serum Mg konsantrasyonunun 1.2 mg/dl altına düşmesiyle ortaya çıkan hipomagnezemi hemen hemen bütün sistemleri etkileyen klinik durumların sebebi olabilirken, 2.5 mg/dl üzerine çıkmasıyla karakterize hipermagnezemi daha çok nörolojik ve kardiyak problemlere yol açabilir.(2)
Magnezyum Testi Nedir ? Ne Zaman İhtiyaç Duyarım ?

Magnezyum testi ; kandaki magnezyum seviyesi hakkında bilgi sağlayan ve anormal magnezyum seviyelerinin nedenini belirlemeye yönelik uygulanan bir testtir.

Magnezyum testi ihtiyacı; kasılma, bulantı, halsizlik ve kas güçsüzlüğü gibi magnezyum eksikliğinden şüphe edildiği durumlarda doğabilir.

Bir sağlık uzmanı; yetersiz beslenme, ishal ve emilim bozukluğu gibi durumların değerlendirilmesi adına magnezyum testi isteyebilir.

Bunun dışında; böbreklerden fazla magnezyum atılımını destekleyen ilaçların kullanımı ve magnezyum takviyesinde tedavinin etkinliği izlemek gibi durumlar için bu teste ihtiyaç duyulabilir.
Magnezyum ( Mg ) Referans Aralığı, Normal Değeri Kaçtır?

Mg normal değerleri farklı yaş gruplarına göre ve laboratuvarda ölçüm yapılan yönteme göre değişkenlikler gösterse de ortalama olarak 1,2 ile 2,5 mg/dl arasındaki değer normal kabul edilebilir.
Mg düşüklüğü Hangi Sağlık Sorunlarında Görülür?

Beslenme yoluyla yetersiz Mg alınması, hipoparatiroidizm, kronik alkolizm, kronik glomerulonefrit, hiperaldosteronizm, diabetik ketoasidoz, gebelik, delirium tremens gibi durumlarda serum magnezyum seviyesi azalır. Vücutta normal sınırların altında (ki bu genel olarak 1,2 mg/dL olarak kabul edilir) Mg seviyesi ölçülmesi  hipomagnezemi olarak adlandırılır.
Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir ?

Kasların güçlenmesi, protein sentezi ve enzim sistemi aktivitesinde, hücrelerin büyümesinde ve yenilenmesinde önemli rol oynar.

Her bireyin yaşa bağlı olarak ihtiyaç duyduğu magnezyum düzeyi belirli seviyenin altına indiğinde magnezyum eksikliği belirtileri meydana gelir.

    Bulantı – Kusma
    Kas krampları / Seğirme
    Düzensiz kalp atışı
    Kas güçsüzlüğü
    İştahsızlık
    Kabızlık
    Saç Dökülmesi
    Halsizlik

Hamilelik sürecinde meydana gelen magnezyum eksikliği, preeklampsinin (gebelik zehirlenmesi) işareti olabileceğinden bu dönemde gerekli tetkiklerin yapılması önerilir.

Magnezyum eksikliğinin oluşturduğu zararlar dışında, 9,0 mg/dL ve üzerindeki yüksek seviyeler de yaşamı tehdit edici olabilir.
Mg yüksekliği Hangi Sağlık Sorunlarında Görülür?

Böbrek yetmezliği, su kaybı, hipotiroidizm, adrenokortikal yetmezlik, adisson hastalığı, multiple myelom gibi durumlarda serum magnezyum seviyesinde artış görülebilir. Vücutta normal sınırların üstünde (2,5 mg/dL olarak kabul edilir) Mg seviyesi ölçülmesi hipermagnezemi olarak adlandırılır. 9,0 mg/dL ve üzerindeki yüksek ölçülen Mg seviyeleri  yaşamı tehdit edici olabilir.
Magnezyum Testi Nasıl Uygulanır ?

Serum Mg düzeyi ölçümü için koldaki bir damardan (ven) alınan kan örneği ile gerçekleştirilir. Magnezyum testi, doktorunuzun isteğine göre 24 saatlik idrar testiyle de yapılabilir.

Test öncesinde açlık gerekebilir. Bu durumda testin yapılacağı laboratuvar yada hekiminiz tarafından gerekli bilgilendirme yapılacaktır.
Magnezyum  Hakkında Bilmem Gereken Başka Bir Şey Var Mı ?

Kandaki veya idrardaki azalmış magnezyum seviyeleri en sık olarak; magnezyumun böbrekler tarafından aşırı atılıma neden olan emilim bozukluğu durumlarında veya türlü hastalıklarda görülür. Bununla birlikte;

    Sindirim bozukulkları (Crohn hastalığı gibi)
    Diyare (Uzun süreli)
    Şiddetli yanık
    Gebelik zehirlenmesi
    Yetersiz beslenme
    Kontrol altına alınmayan diyabet
    Hipoparatiroidizm (Boyundaki paratiroid bezlerinin yeterli düzeyde paratiroid hormonu (PTH) üretememesi)
    Uzun süreli idrar söktürücü kullanımı


Paylaş:

Danışma Hattı:

0 262 331 69 79



whatsapp