Troponin Testi
Troponin, iskelet kası ve kalp kası kasılmalarında görev alan protein kompleksidir.
Kardiyak troponinler (cTn) kalp kası (miyokard) kasılmalarında görev alan ve cTn-T, cT-I ve c-Tn-C olmak üzere üç alt formu bulunan düzenleyici proteinlerdir.
Bu proteinler kas hücresi içerisindeki, sitoplazmadaki sıvı kısımda ve kasılmayı sağlayan kısımlarda bulunmaktadır. Sıvı kısımdaki troponin miktarı kreatin kinaz-miyokard bandı (CK-MB) miktarı ile aynı olmasına rağmen kasılmayla ilgili bölgede önemli derecede fazla miktarda troponin bulunması nedeniyle, kalp kasının 1 gramı başına troponin miktarı CK-MB miktarının 13-15 katıdır.
Bu durum, erken dönemde troponin duyarlılığının CK-MB’den daha fazla olmasını ve 1 gram altındaki kalp kası doku hasarında periferik kanda CK-MB düzeyleri normalken bile troponinin yüksek ölçülebilmesini sağlayarak klinik tanıya erken evrede destek olmaktadır.
Bu nedenle, Türk Kardiyoloji Derneğinin yayınladığı bir araştırmaya göre hem American Collage of Cardiology hem de European Society of Cardiology tarafından akut miyokard infarktüsünün tanısında tercih sebebi olabilecek biyokimyasal belirteç olarak önerilmektedir.
Kısaca özetleyecek olursak sağlıklı kişilerde kanda Troponin düşük düzeylerde olmasına rağmen Akut miyokard hasarı sonrası 2-4 saat içinde kan düzeyleri yükselmekte, 24 saatte zirveye ulaşmakta, sonrasında yaklaşık 2-3 hafta kadar kan troponin düzeyleri yüksek seyretmektedir.
CK-MB düzeyinden farklı olarak uzun süreli yüksekliğinin nedeni, troponinin geç dönemde de salınımının devam etmesidir.
Kardiyak troponinlerin miyokard tıkanıklığını belirlemede duyarlılık ve özgüllükleri yüksek olmasına rağmen, kalp kasına zarar verebilen bazı klinik durumlarda da kanda yükselebilecekleri bilinmektedir:
– Kalp yetersizliği (akut ve kronik)
– Aort damarının farklı sebeplerle yırtılması ve duvar içine kan dolması, aort kapak hastalıkları veya kalınlaşmış kalp kası
– Kalp masajı, kalp kasına yapılan girişimsel müdahaleler
– Miyokardit ve perikardit gibi inflamatuvar hastalıklar
– Ciddi kan basıncı yüksekliği ile karakterize klinik tablolar
– Kalp aritmileri
– Ciddi akciğer hastalıkları
– Hipotroidizm
– Takatsubo sendromu denilen kardiyovasküler bir sendrom
– İnme ve kanama gibi akut nörolojik olaylar
– Kronik veya akut böbrek yetersizlikleri
– Miyokarda zarar verebilen bazı hastalıklar
– Sepsis ve solunum yetersizliği gibi ciddi genel durum bozuklukları
– Fiziksel çarpışma ve yaralanma gibi durumlardan kaynaklı kas hasarları
– Vücudun %30’undan fazlasını kapsayan yanık
– Bazı ilaç toksisiteleri
Troponin yüksekliğinin görüldüğü bu klinik tabloların bilinmesi tedavi ve bu duruma neden olan patolojinin düzeltilmesi amacıyla önemlidir.
Troponin Değerleriyle Ne Test Edilir?
Kalp kasında bulunan hücreler hasar gördüğü zaman örneğin kalp krizi sırasında parçalanan hücreden kardiyak troponinler dolaşıma sızar.
Bireyin vücudunda hasar boyutu ne kadar fazlaysa o kadar fazla kardiyak troponin dolaşıma geçer. Kalp krizi geçiren bir hastanın troponin değerleri yüksek çıkar.
Hastanın değerleri 2 veya 4 saat içerisinde yükselmeye başlar, 24 saate zirveye çıkar ve 2-3 hafta arasında yüksek olarak görülmeye devam edebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Troponin Testi İçin Numune Nasıl Alınır?
Troponin değerlerinin ölçülmesi için bireyin kolunda bulunan damardan kan alınmaktadır.
Test Öncesinde Herhangi Bir Hazırlığın Yapılması Gerekir Mi?
Kan numunesi öncesinde herhangi bir hazırlığın yapılmasına gerek yoktur.
Troponin Testi Ne Zaman İstenir?
Hasta, göğüs ağrısı şikayetiyle hekime başvurduğu zaman bu ağrının kalp krizinden kaynaklı olup olmadığı tespit edilmelidir.
Troponin testi sayesinde hastanın kalp krizi geçirip geçirmediği ya da hastanın kalp kaslarında herhangi bir hasarın olup olmadığı ile ilgili tanısal destek alınır.
Laboratuvarlarda
Hastanın troponin değerleri inceleneceği zaman CK-MB ya da miyoglobin değerleri de incelenebilir. Hasta için kalp krizi şüphesi varsa en belirgin belirteçlerden biri troponin testi olabilir.
Troponin testi kalp krizi tanısında kullanılan biyokimyasal belirteçlerden biridir. Aynı zamanda kalpte hasarın ne boyutta olduğunu belirlemek için de kullanılmaktadır.
Troponin Testinin Sonucu Ne Anlama Gelir?
Sağlıklı insanların kan değerleri incelendiği zaman troponin seviyesi oldukça düşük çıkar. Bazı durumlarda troponin değerleri incelenmeyecek kadar düşük olabilir.
Fakat kalp kasında oluşan bir hasar sonrasında troponin seviyesi yükselir. Troponin seviyesinde çok düşük de olsa yükselme varsa bu şüphe oluşturmak için yeterlidir.
Troponin Hakkında Bilmem Gereken Başka Bir Şey Var Mı?
Troponin değerlerinin yüksek çıkması kalp krizi teşhisi için tek başına yeterli değildir. Değerler yüksek çıktığı zaman hasta için farklı testler de uygulanmaktadır.
Hasta fiziki muayeneden geçtikten sonra diğer test sonuçlarına göre tedavi altına alınır.
Eğer hastanın kalp krizi geçirmediği ya da kalp kaslarında bir sorun olmadığı tespit edilirse troponin değerlerinin neden yüksek olduğu araştırılır.
Göğüs Ağrısı Kalp Krizi Habercisi Mi?
İnsanlar farklı nedenlerle göğüs ağrısı yaşayabilir. Yaşanan her göğüs ağrısı kalp krizi habercisi değildir. Göğüs ağrısına bakarak hastanın kalp krizi geçirdiğini söylemek doğru değildir.
Göğüs kaslarının zorlanması, mide rahatsızlıkları, stres gibi nedenlerden kaynaklı göğüs ağrıları görülebilir.
Göğüste baskı, uzun süreli ağrı gibi belirtiler varsa en kısa sürede hastaneye başvurmak güvenilir olacaktır.
Kalp Krizi Şüphesi Varsa Ne Yapılmalı?
Uzun süreli göğüs ağrısı varsa ve bu ağrı hafiflemeden devam ediyorsa vakit kaybetmeden hastaneye başvurmak gerekir.
Ağrının şiddeti artıyorsa ve dinlenmeyle geçmiyorsa hastaneye gitmeli ve sağlık görevlilerine durum izah edilmelidir.
Kalp krizi şüphesi olduğu zaman hasta kendini zorlamamalıdır. Kalp krizi şüphesinde zaman kaybetmemek önemlidir.